Dr. Ana Maletić / Fotografija: Ivan Posavec

Transplantacija obrva
- trajno rješenje za savršen luk

Ako je kontinuiranim čupkanjem ili nekim drugim uzrokom nepovratno oštećen korijen dlačice, jedini način da se postigne prirodan izgled gustih i zdravih obrva je presađivanje - koje estetska kirurginja Ana Maletić obavlja po najvišim svjetskim standardima

TEKST: SONJA MLINAR

DR. ANA MALETIĆ

Poliklinika dr. Maletić

Medveščak 23, Zagreb
Trg kralja Tomislava 2/1, Daruvar

Stručnjaci za arhitekturu lica slažu se u jednome – obrve su jedan od ključnih faktora njegova izgleda. O njihovu obliku ovisi hoće li izraz lica djelovati stalno zabrinut, začuđen, sretan ili tužan, hoće li njegove crte biti blage ili oštre; obrve sudjeluju u mimici i izražavanju emocija, a pritom imaju i važnu strukturalnu funkciju – sprečavaju ulazak znoja i prašine u oči. No, što kad su nedovoljno guste da se njima postigne željeni efekt, ili ako su zbog raznih faktora naprosto – nestale?

– Ako nismo zadovoljni izgledom, oblikom ili gustoćom, transplantacija obrva je odlično rješenje – kaže dr. Ana Maletić, jedina liječnica iz Hrvatske primljena ISHRS (International Society of Hair Restauration Surgery, svjetsko udruženje najboljih liječnika koji se bave transplantacijom kose i drugih dlačica). Da bi netko bio primljen u ovo udruženje, objašnjava, mora imati dugogodišnje iskustvo u ovom području, vrhunske rezultate iza sebe i redovito se educirati. Uz ta tri uvjeta, dr. Maletić stekla je i spoznaje da je kod transplantacije obrva ili kose bitno poznavati i primjenjivati sve tehnike vađenja i usađivanja folikula – jer nisu svi klijenti najbolji kandidati za pojedinu tehniku. Za vrhunski rezultat bitan je individualan pristup i odabir one tehnike koja je u tom slučaju najbolji izbor.

– Gubitak ili prorjeđivanje obrva može biti uzrokovan raznim faktorima. Najčešći je učestalo i dugotrajno čupkanje, jer se time nepovratno oštećuje korijen dlačica. Izgled, odnosno gustoća obrva, može biti i genetski uvjetovan, a gubitak dlačica na tom području može biti uzrokovan ozljedama ili opeklinama te posljedičnim ožiljcima. Uzrokuju to i neke sistemske bolesti, kao što su bolesti štitnjače, lupus, dermatitisi, potom konzumiranje nekih lijekova… Starenjem dolazi do pojačanog gubitka kose, a isto tako i obrva – objašnjava dr. Maletić, koja se u praksi naslušala raznih životnih priča svojih pacijenata, frustriranih gubitkom obrva. A bilo ih je, kaže, svih generacija. Sretna je bila kad je dječaku, koji je zbog opeklina lica i tijela izgubio dvije trećine obrve te dio vlasišta, transplantacijom izgubljenih dlačica vratila osmijeh na lice – kao i njegovim roditeljima. Osobito je se dojmila priča žene koja je zbog gubitka obrva bila u takvoj depresiji da je prestala izlaziti u javnost.

– Gospođa je pokušavala s raznim metodama. Bila je na trajnom iscrtavanju obrva, ali nije bila zadovoljna pa ih je prekrila tetovažom u boji kože, a onda ponovila postupak – u boji obrva. Ni taj put nije se postigao željeni izgled, te se odlučila na lasersko uklanjanje tetovaže. No, ta tri sloja – dva u boji obrva i jedan u boji kože – bila su tako tvrdokorna da ni laser nije uspio ukloniti pigment, a pritom je još izgubila i ono malo preostalih obrva. Kad se obratila nama radi transplantacije, ispričala mi je da joj je najgore ljeti jer se od vrućine topi šminka kojom nadoknađuje izgubljene obrve, a iz istog razloga ni ne ulazi u more. Transplantirali smo joj dlačice sa zatiljnog dijela vlasišta u područje obrva i nakon šest mjeseci gospođa je došla na kontrolu vedra i vesela, rekavši da se napokon vratila normalnom životu – priča Ana Maletić.

Getty images

A kako izgleda taj čudotvorni postupak, koji vraća samopouzdanje i životnu sreću? Prije svega, objašnjava liječnica, obavlja se detaljan pregled trihoskopskom kamerom te se odlučuje o željenom obliku obrva. Nakon procjene zdravstvenog stanja pacijenta i procjene broja folikularnih jedinica potrebnih za transplantacijiu, kreće zahvat.

– Obavljamo ga u operacijskoj sali po najvišim svjetskim standardima. Zahvat nije bolan jer se radi pod lokalnom anestezijom, a tijekom ubrizgavanja anestetika koristimo specijalan uređaj koji dodatno smanjuje osjećaj bola. Kako je potrebna vrhunska pedantnost u radu, koriste se lupe koje omogućuju da kod vađenja folikularnih jedinica s donorske regije biramo one na kojima su dlačice po debljini najsličnije obrvama – priča dr. Maletić, dodajući da je zatiljni dio vlasišta najčešća donorska regija. No, dlačice se mogu uzimati i s drugih dijelova tijela, pri čemu se koristi FUE tehnika – kad se folikularne jedinice vade jedna po jedna specijalnim instrumentima, koji su najčešće promjera 0.6-0.8 mm. Ako je riječ o zatiljnom dijelu vlasišta, često se koristi STRIP metoda – izrezuje se dio vlasišta, koji se potom reže na manje dijelove, folikule. To se radi pod mikroskopom da se folikuli ne bi oštetili, a rana na zatiljku šiva se na poseban način, tako da kosa proraste kroz ožiljak. Na taj način dobiva se “trihofitični ožiljak”, koji je znatno manje vidljiv od običnog ožiljka.
– Folikule brojimo – nastavlja dr. Maletić – slažemo na specijalne podloške i čuvamo u hranjivoj otopini na niskoj temperaturi da bi preživjeli period dok su izvan tijela. Potom ih usađujemo u područje obrva, a pritom pazimo na kut i smjer daljnjeg rasta. Transplantacija traje nekoliko sati, ovisno o broju folikularnih jedinica.

Desetak dana od zahvata “posađene” dlačice obično ispadnu, a nakon 5-16 tjedana ponovno izrastu iz transplantiranih korijenova. No, dr. Maletić osmislila je iznimno finu tehniku, pri kojoj folikularne jedinice ne doživljavaju šok tijekom “selidbe” pa nakon transplantacije često i ne ispadnu nego samo nastave rasti. Konačan rezultat vidljiv je za 6-12 mjeseci, kada se može – ako se želi dodatno progustiti obrve – obaviti drugi akt tog zahvata.

– No, najvažnije je od svega – zaključuje dr. Ana Maletić – to što transplantacija obrva daje trajno rješenje.

Obrve prije i poslije presađivanja: konačan rezultat vidljiv je 6 mjeseci nakon zahvata