Pomama za
mačkastim očima

O trenutačno najtraženijem estetskom zahvatu koji vraća 'izgled mladosti' te naglašava ženstvenost, govori dr. Matija Miletić

TEKST: INES MADUNIĆ

Mačkasti pogled popularizirala je prva dama SAD-a Melania Trump / Fotografija: Getty Images
ESTETSKI KIRURG DR. MATIJA MILETIĆ

Ordinacija estetske kirurgije MM Medestica

Horvaćanska 75a, Zagreb

Jedan od trenutačno najtraženijih zahvata među svjetskim estetskim krugovima je onaj naziva ‘Cat eye’ ili u prijevodu mačkaste oči. Tom trendu pridonijela je i prva dama Melanie Trump koja osim svojim stilom javnost intrigira i senzualnim, zavodljivim i mačkastim pogledom. Iako nikada nije javno priznala da se podvrgnula zahvatu, brojni kirurzi smatraju suprotno.

Zahvat je to koji vraća “izgled mladosti”, naglašava ženstvenost, eleganciju te ženama ulijeva dodatnu dozu samopouzdanja

Mnogi smatraju da se i manekenka Kendall Jenner podvrgnula 'cat eye' zahvatu / Fotografija: Getty Images

Efekt ukošenih očiju sve prisutnija su make-over ‘pomama’ i kod nas, a to nam je potvrdio i estetski kirurg dr. Matija Miletić iz zagrebačke poliklinike MM Medestetica.

„Za početak bih rekao kako do ovog zahvata nismo imali priliku dobiti dugotrajan rezultat, jer su kirurzi kod podizanja kapaka manipulirali kožom, a u ovom slučaju dobiva se trajan rezultat jer se daje potpora dubokih tkiva. Za izvođenje ovakve operacije potrebna je iznimna vještina kirurga koji treba procijeniti najbolji kut ukošavanja očiju. Dugo sam proučavao samu tehniku te kontinuirano pratio rad kolega u inozemstvu, a potom osmislio vlastitu varijantu, koju zovemo „Cat eyes by MM”. Zahvat započinje malim rezom uz vanjski rub obrve pri čemu se izvodi mala reksecija mišića. Vanjski očni kut i obrva se podižu na višu razinu, čime nastaje efekt ukošenog oka. Šav koji se koristi povlači mišić prema gore i fiksira se za kost. Time se oči ukošavaju i postiže se mačkasti pogled. Kako se donjim dijelom mišića manipulira obrvama, zapravo se događa lifting tijekom kojega se vanjski dio oka usmjerava prema gore. Rezultat je sjajan. Osim što je dugotrajan, jer je metoda napravljena potporom dubokim tkivima, automatski se podiže i cijelo lice te se ostvaruje svježina lica i zavodljiv pogled. Kad je riječ o oporavku, on traje od deset do četrnaest dana s obzirom da oteklina mora splasnuti. Sam zahvat je bezbolan i izvodi se pod lokalnom anestezijom, a ožiljak je nevidljiv.” Zahvat je to koji vraća ‘izgled mladosti’, naglašava ženstvenost, eleganciju te ženama ulijeva dodatnu dozu samopouzdanja.

Estetski kirurg dr. Matija Miletić / Fotografija: Privatni arhiv